IMG_20140609_165059

Wilde asperges

In zelf doen by Roos LeufkensLeave a Comment

Ik ging wandelen om brandnetels te plukken, dit tijdens onze mini-pinkster vakantie in Bloemendaal aan zee. Ik was natuurlijk heel benieuwd naar de smaak van de Bloemendaalse brandnetel…Zou je de zee er een beetje in kunnen proeven?

Voordat ik het antwoord kreeg zag Rolf ineens de vondst van de dag! Er groeide zomaar wilde asperges in de duinen. Wat gaaf! We hebben ze meteen geplukt en verwerkt in een heerlijke salade met zelf geplukte rucola.

Hoe doe je het?

Als je de producten van je wildplukoogst wilt gebruiken, zorg er dan altijd voor dat je ze heel goed wast en het liefst in een warm gerecht verwerkt. Wil je ze toch rauw gebruiken? Dat kan, maar was ze echt goed, controleer de groenten op beestjes e.d.
De wilde asperge blijkt goed te groeien op een zanderige bodem. Vandaar dat hij het in de duinen goed doet. Op Waddeneilanden en langs de kusten zijn er nog meer te vinden. Ze worden later in het jaar wel snel houterig. Bij het afbreken van de asperge kun je al voelen of deze goed is. Breekt hij makkelijk af, dan is hij waarschijnlijk nog ‘mals’ en goed te eten. Breekt hij moelijker af, dan heb je kans op een houterig exemplaar.
Onthoud de plek waar je hem vond, grote kans dat er volgend jaar op dezelfde plek waar wilde asperges te plukken zijn!

Title

IMG_20140609_165038

 

Leave a Comment