_MG_4929

Tomaten in de spotlights!

In ... in the spotlights! by Roos LeufkensLeave a Comment

Een van de meest geliefde groenten in Nederland. Ze is lekker veelzijdig en gezond, heerlijk als tussendoortje of in een gerecht. Ik ben egenlijk wel fan van de tomaat, ik hoop dat jullie ook blij worden van wat je allemaal met haar kan.

Tomaten  

De tomaat is een heerlijke groente. Anatomisch gezien is de tomaat een vrucht omdat ze zaad in haar draagt. De tomaat is lid van de nachtschade familie, wat inhoudt dat ze familie is van bijvoorbeeld de aubergine, de paprika en de aardappel. De tomaat is inheems in Mexico en Midden-Amerika, maar in Nederland is ze al lang een populaire groente. In Nederland zijn een aantal kwekers die echt bijzonder lekkere tomaten kweken. De tasty tom en de honingtomaat zijn hier voorbeelden van. Er zijn heel veel verschillende soorten rassen tomaten. De meeste rassen zijn rood, maar er zijn ook gele, paarse en groene tomaten. Ook in vorm zijn er veel variaties, van de heerlijke zoete cherry tomaat tot de stevige vleestomaat. Met de tomaat alleen al valt eindeloos te combineren. De tomaat is een enorm populaire groente en wordt over de hele Wereld gegeten.

Kopen, bewaren en bereiden

Ga je een tomaat kopen? Let er op dat ze onbeschadigd en stevig is. Let ook op de kleur van de tomaat, hoe donkerder gekleurd, hoe zoeter en voller van smaak ze vaak is. Let erop dat je haar niet te koud bewaard, kamertemperatuur is prima voor een tomaat, veel beter dan de koelkast. Als ze te koud bewaard wordt, tast dat haar smaak aan. Als je een hele rijpe tomaat hebt, leg haar dan wel in de koelkast, dat vertraagd dan wel de achteruitgang. Tomaten zijn ontzettend veelzijdig, de tomaat is rauw eten, bijvoorbeeld in salades. Maar ze kan ook op heel veel manieren bereid worden, bakken, koken, pureren e.d. geven allemaal een andere smaak aan de tomaat.

Gezondheid

De tomaat is een hele gezonde groente. Ze bevat veel Vitamine C, A en foliumzuur. Daarnaast bevat ze het anti-oxidant lycopeen. Lycopeen is vetoplosbaar, dat houdt in dat we het met kauwen en slikken moeilijk uit de plant kunnen krijgen. Door tomaten te koken worden de weefsels aangetast waardoor lycopeen makkelijker opneembaar wordt voor ons lichaam.

 Zomervariaties met tomaat

  • Ontvel de tomaat en pureer haar in een keukenmachine met geperste knoflook, olijfolie en peper en zout. Heerlijk op brood.
  • Maak een tomatensalade met verschillende tomatenrassen. Gebruik gele, rode en groene tomaten en ook van verschillende vormen. Overgiet met een dressign van goede olijfolie, een klein beetje citroensap en citroenrasp. Bestrooi met peper en zout en serveer met buffelmozarella.
  • Maak gevulde tomaten. Hol de tomaten uit en vul haar met een mengsel van couscous, ras el hanout, peterselie, ui, knoflook paprika en zongedroogde tomaten. Zet de gevulde tomaten 20 minuten in de oven op 180 graden.

Title

Leave a Comment