IMG_20141008_170721

Tamme kastanjes in de spotlights!

In ... in the spotlights!, zelf doen by Roos LeufkensLeave a Comment

Ze liggen weer overal voor het oprapen, de tamme kastanjes. In een bos in de buurt of in een mooi park kun je vast en zeker vinden. In tegenstelling tot de wilde kastanje is de noot van deze tamme kastanje te eten. Je herkent ze aan de stekelige omhulsels en de puntige kastanjes. Handschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe als je ze gaat rapen. Ga bij voorkeur vroeg op de dag rapen, anders is de lading van de dag al door andere kastanjezoekers geraapt. In zuidelijke landen is de gepofte tamme kastanje vaak een populair product dat in kraampjes op straat wordt verkocht.

Kopen, bewaren en bereiden

In Turkse en Marokkaanse toko’s zijn kastanjes te koop, soms zie je ze ook op de markt. Vaak zijn ze echter niet makkelijk in de winkel te vinden, maar wel in de natuur. Zorg ervoor dat je goede bolle exemplaren meeneemt en dat de kastanjes stevig aanvoelen. Neem alleen de noten die bol staan en dus goed gevuld zijn. Let op of er beestjes in de kastanjes zitten, dit zie je aan gaatjes in het omhulsel. Je zou een emmer met water kunnen vullen en daar de kastanjes indoen. De kastanjes die gaan drijven zijn niet meer goed. Kastanjes zijn net als andere noten goed te bewaren, ongeveer 4 weken. Zorg wel dat ze droogt als je ze op een natte dag uit het bos hebt gehaald. Natte noten bederven wel snel. Bewaar ze op een koele plek.

Gezondheid

De meeste noten zijn gezond maar bevatten veel calorieën, de tamme kastanje is daar een uitzondering op, deze bevat minder calorieën omdat er minder vet in kastanjes zit. Verder heeft de kastanje veel Vitamine C en de mineralen koper, mangaan, fosfor, magnesium en ijzer.

Herfstvariaties met kastanje

  • Pof kastanjes door ze in aluminiumfolie te wikkelen en in as van een kampvuur op BBQ te leggen. Het kan ook in de oven. Verwarm de oven dan op 200 graden en leg de kastanjes in de oven. Na 15-20 minuten zijn ze klaar (het omhulsel is dan open gesprongen).
  • Kook kastanjes gaar in ongeveer 30 minuten, pel ze eerst en kook ze in gezout of gezoet water. Je kunt ze ook gaarkoken in een bouillon.

Title

Leave a Comment