pompoen

Pompoen in de spotlights!

In ... in the spotlights! by Roos LeufkensLeave a Comment

De pompoen is een prachtige oranje groente die super gezond en lekker is. Hij is echt heel divers, de pompoensoep is bij veel mensen wel bekend, maar ook hiermee kun je enorm variëren. Het mooie aan de pompoen is dat hij zowel zoet als hartig erg lekker is om te eten en daardoor voor veel soorten gerechten gebruikt kan worden. Familieleden van de pompoen zijn de komkommer en de courgette, ook wel zomerpompoenen genoemd.


 Kopen, bewaren en bereiden

Let er bij een pompoen op of hij geen beurze plekken heeft. Verder is het een goed houdbare groente die je makkelijk een paar weken kunt bewaren, bewaar hem op een koele en droge plek. Je kunt de pompoen vaak het hele jaar door verkrijgen, maar vlak nadat hij geoogst is, is hij wel het lekkerste. In zijn eigen seizoen dus, de herfst.


 Gezondheid

De pompoen is super gezond, hij is rijk aan bèta caroteen en vezels. Qua mineralen zijn kalium en magnesium volop aanwezig in de pompoen. Het fijne aan de pompoen is dat hij ook heel voedzaam is, je kunt hem eten in plaats van een andere koolhydratenbron.


Herfstvariaties met pompoen

  • Maak een heerlijke pompoenpuree, kook de pompoen gaar in bouillon en pureer hem tot een hele gladde puree met roomboter en warme (soja)melk.
  • Maak een pompoenrisotto. Maak risotto op de gewone manier. Kook intussen blokjes pompoen bijna gaar in weinig water en voeg ze aan de risotto toe. Bak door tot de risotto en de pompoen helemaal gaar zijn. lekker met tijm, geitenkaas, parmezaanse kaas en hazelnoten.
  • Maak een carrot cake, maar vervang de wortel voor pomoen. Heerlijk met walnoten, kardemom en kaneel.

Title

 

 

Leave a Comment