knolselderij2

Knoldelserij in de spotlights!

In ... in the spotlights! by Roos LeufkensLeave a Comment

Deze groentesoort is geen beauty…Het is een raar uitziende groente maar zijn innerlijk is prachtig;-) De knolselderij is het gezwollen onderste gedeelte van een stengel van een selderijras. Onder de grond groeit de knol, boven de grond groeit de bladselderij. In de smaak van de knolselderij herken je duidelijk die van het kruid selderij. De knolselderij is prima te gebruiken in plaats van aardappelen, een lekkere, gezonde en smaakvolle variatie.


Kopen, bewaren en bereiden

De knolselderij is zowel rauw als gekookt te eten. Beide geven een heel andere smaak. Als je hem rauw wilt eten kun je hem het beste klein snijden. De knolselderij is dan nog lekker knapperig. Gekookt is hij ook erg lekker. Let er bij aankopen op dat hij niet uitgedroogd is en dat de schil geen rare verkleuringen heeft. De knolselderij is op een donkere koele plek goed te bewaren.


Gezondheid

De meeste wintergroenten zijn super gezond, zo ook de knolselderij! Hij bevat veel stoffen met een antioxidantwerking. De knol bevat verder veel vezels, veel vitamine K en het mineraal ijzer.


Wintervariaties met knolselderij

  •  Maak een heerlijke puree van knolselderij. Neem dezelfde bereiding als je favoriete aardappelpuree, vervang de aardappels alleen voor knolselderij. Lekker met nootmuskaat, zwarte peper en klein gesneden verse selderij. Als je een minder heftige knolselderijsmaak wilt kun je de helft aardappelen ende helft knolselderij gebruiken.
  • Maak een heerlijke wintersalade met knolselderij, appel, zure room, kerrie en hazelnoten. Rooster de hazelnoten, meng de zure room met kerrie en eventueel mayonaise en roer de dressing door de klein gesneden appel en knolselderij heen. Nu is de salade al heerlijk maar hij is nog lekkerder met dun gesneden bleekselderij en cranberries.

Title

 

 

 

Leave a Comment