meat_on_sunday-bloemen01

Eetbare bloemen

In ... in the spotlights! by Roos LeufkensLeave a Comment

Er zijn veel bloemen bruikbaar als eetbare garnering. Gebruik alleen bloemen waarvan bekend is dat ze eetbaar zijn en dat ze in een kas of tuin niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld. Het leukste is om zelf eetbare bloemen te zaaien. Er zijn zakjes te koop met een mix van verschillende soorten en kleuren eetbare bloemen.
Andere lekkere en kleurrijke bloemen om op te eten zijn onder andere paardenbloemen, rozen, Oost-Indische Kers, klaprozen, madeliefjes en courgettebloemen. Ook bloemen van kruiden als bieslook, rozemarijn en lavendel zijn eetbaar. Het viooltje is een prachtig klein en smakelijk bloemetje. Het bekende driekleurige viooltje wordt ook wel akkerviooltje en hartenlust genoemd. Viooltjes zijn niet alleen mooi, ze zijn ook prima te gebruiken in de keuken, en fleuren elk gerecht op.


Kopen, bewaren en bereiden

Heb je zelf eetbare bloemen in de tuin? Pluk ze op de dag dat je ze gaat gebruiken, liefst ’s-morgens als de dauw net verdwenen is. Ze hebben dan de beste smaak.
Pas op met bloemen van een bloemteler, die zijn namelijk vaak bespoten en daardoor niet gezond om op te eten. In de natuur zijn ook veel eetbare bloemen te vinden, de klaver en het madeliefje bijvoorbeeld.


Gezondheid

Alle eetbare bloemen hebben andere gezondheidseigenschappen. We gaan nu even in op het vioolte, daar zijn veel eigenschappen van bekend. Het viooltje is een ontstekingsremmend kruid en werkt goed als slijmoplosser en als gorgeldrank bij mond- en keelinfecties. Ook kan het viooltje bij huidproblemen gebruikt worden. Het werkt behalve bij wonden ook tegen eczeem, acne en jeuk.


Zomervariaties met eetbare bloemen

  • Versier voor een frisse zomersalade een salade met prachtige, kleurrijke veetbare bloemen
  • Zet een viooltjesthee door viooltjes te overgieten met kokend water. Deze thee werkt goed tegen huidaandoeningen
  • Bestrooi gebak met eetbare bloemen, op een bruidstaart zien ze er ook prachtig uit!

Title

 

Leave a Comment