meat_on_sunday-brandnetels01

Brandnetel in de spotlights!

In ... in the spotlights!, zelf doen by Roos LeufkensLeave a Comment

Wat zo leuk is aan de brandnetel is dat het een heerlijke en gezonde groente is, die iedereen gratis kan eten. Ze is namelijk gewoon in de natuur te plukken. Brandnetels zijn op heel veel plekken te vinden, aan wegranden, in bossen, weides en veel andere plekken. Het is nog een stoere groente ook, want iedereen weet het nadeel van de brandnetel, dat is dan ook de reden waarom veel mensen niet zo’n goede band met haar hebben;-)
We kennen haar vooral als vervelende plant omdat ze een pijnlijk en jeukend gevoel kan geven als je haar aanraakt. Maar als je haar van onder naar boven aanraakt, dan prikt ze niet. De brandhaartjes zitten namelijk op de bovenkant van het blad. Je kunt de brandnetel dus met blote handen plukken zonder geprikt te worden, maar ik raad je toch aan om handschoenen aan te doen.


 

Kopen, bewaren en bereiden

Een brandnetel kun je niet kopen, je zult haar echt moeten gaan plukken. Neem handschoenen mee en een mand waarin je haar kunt bewaren. Was haar heel goed, omdat je haar in de natuur plukt kan er, afhankelijk van de plek waar je haar plukt van alles opzitten (van uitlaatgassen tot beestjes). De brandnetel kun je het beste zo snel mogelijk gebruiken. Wil je haar bewaren? Wikkel haar dan in nat keukenpapier en leg het zo in de koelkast.


 

Gezondheid

De brandnetel staat bekend om haar gezonde eigenschappen. In thee wordt ze veel gebruikt om haar zuiverende werking. Ze werkt ook ontstekingsremmend. Brandnetel is ook een beauty food, want als je een stralende en egale huid wilt wordt brandnetel ook aangeraden!


 

Lentevariaties met brandnetelmeat_on_sunday-brandnetel

– Maak een thee van de bladeren van de brandnetel. Dit werkt hetzelfde als bij muntthee. Doe een aantal bladeren in een glas en overgiet deze met heet water. Je kunt de brandnetelbladeren ook voorzichtig drogen in een droogmachine of in de oven. Zo kun je de rest van het jaar zelfgemaakte brandnetelthee drinken
– Maak een pesto van brandnetel. Gebruik alleen de bladtoppen van de brandnetel, die zijn het meest mals. Volg verder een pestorecept maar vervang de basilicum voor brandnetels en de pijnboompitten voor amandelen. Een beetje citroenrasp is extra lekker in de deze pesto!

Title

Leave a Comment