IMG_20140716_163036

Bramen in de spotlights!

In ... in the spotlights! by Roos LeufkensLeave a Comment

Bramen zijn prachtige, lekkere en gezonde vruchtjes. Het is een van de weinige zwarte voedingsmiddelen die er zijn, en door hun prachtige kleur en paarse sap vallen ze natuurlijk al op.
De braam is een combinatie van heel veel kleine vruchtjes die samen de gehele vrucht vormen, we noemen dit ook wel een samengestelde vrucht. De haartjes die je op het oppervlak van de vruchtjes ziet zitten werken als een soort klittenband en houden de losse vruchtjes bijeen tot de gehele braam.


Kopen, bewaren en bereiden

De braam is super makkelijk te kweken in de tuin, of als je geen tuin hebt, kun je hem ook gaan plukken in het bos. De struiken waar bramen aan groeien hebben wel doornen, let hier voor op tijdens het plukken. Kijk ook goed of er geen beestjes op de vruchtjes zitten als je er tijdens het plukken eentje wilt snoepen. Was de bramen altijd goed, en pluk ze het liefst boven kniehoogte. Gelukkig is ze in de winkel ook gewoon te koop. De braam is erg bederfelijk, dus eet hem snel op. Als je hem toch even wilt bewaren doe je dat het beste in de koelkast. Bramen kun je ook invriezen, maar je loopt wel de kans dat ze daardoor verkleuren._MG_4950


Gezondheid

De braam is een hele gezonde vrucht, hij bevat veel antioxidanten, deze stoffen helpen je lichaam beschermen tegen vrije radicalen die het lichaam schade aandoen.
Ook vitamine C is volop aanwezig in de braam.


 Zomervariaties met bramen

  • Maak een heerlijk en gezond zomersapje. Doe 200 gram bramen samen met 200 gram frambozen in de blender. Pers 2 sinaasappels uit en meng de sapsoorten. Heerlijk sapje voor 2 personen als tussendoortje of voor bij het ontbijt.
  •  Maak als ontbijt een havermoutpap door havermout met amandelmelk te koken. Hier doe je kaneel en kokossnippers bij. Serveer dit gezonde ontbijtje met bramen en cacaonibs. Als je van zoet houdt kun je de havermoutpap op smaak brengen met honing.
  •  Maak een jam van bramen. Heerlijk om te combineren met steranijs of met andere zomervruchten zoals vlierbessen.

Title

Leave a Comment